LYCOPENIUM

visibility492 Views comment0 comments list In: Healthy Nutrition

 ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ

🧐Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτές ουσίες που προσδίδουν κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα και βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά έχοντας ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας.

➡️Το λυκοπένιο, λοιπόν, είναι μία καροτενοειδής χρωστική ουσία που συντίθεται στα φυτά και δεν μπορεί να συντεθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό οπότε χρειάζεται να ληφθεί μόνο μέσω της διατροφής.

➡️Παρόλο που το λυκοπένιο ανήκει στα κατοτενοειδή, δεν μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α αλλά αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιοσύνθεσης όλων των καροτενοειδών.

➡️Το λυκοπένιο βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, τη παπάγια, αλλά και στις ντομάτες με το να αποτελεί την πλουσιότερη πηγή του.

🧐Μία διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία και υπάρχουν ενδείξεις ότι περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνων όπως του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών.

🧐Μιας και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης στα υγιή κύτταρα.

➡️Αυτή η διαδικασία, με τη σειρά της, καταπολεμά τα συμπτώματα χρόνιας φλεγμονής που συνδέονται με μακροπρόθεσμες ασθένειες που προσβάλλουν αρνητικά την υγεία.

🧐Φαίνεται επίσης πως το λυκοπένιο έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες καθώς μειώνει τον τραυματισμό του παγκρέατος και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά ακόμα αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό.

🧐Ανάμεσα στις ευεργετικές ιδιότητες του λυκοπενίου, σύμφωνα με έρευνες θεωρείται πως περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών και ηπατικών νοσημάτων καθώς παρέχει προστατευτική δράση έναντι της αθηροσκλήρωσης και βελτιώνει τις τιμές των ηπατικών ενζύμων.

➡️Τέλος όσο αφορά στην ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία του φαίνεται πως δεν υπάρχει επίσημη πρόσληψη.

➡️Κάποιες μελέτες θεωρούν ότι τα 8-21 mg ημερησίως είναι οι πιο επωφελείς ενώ άλλες έρευνες προτείνουν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη, μεταξύ 5-7 mg.

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December