Glouten

visibility963 Views comment0 comments list In: Healthy Nutrition

Μάθε τα πάντα για τη Γλουτένη

Απαντάμε σε όσα θες να ρωτήσεις πριν καν τα ρωτήσεις!

03. Ποιός πρέπει να αποφεύγει τη γλουτένη?

Υπάρχουν ορισμένα άτομα τα οποία πάσχουν από μια χρόνια κληρονομική  πάθηση του λεπτού εντέρου, η οποία λέγεται κοιλιοκάκη και είναι μια σοβαρή, κληρονομική αυτοάνοση διαταραχή στις μικρολάχνες του εντέρου. Τα άτομα με κοιλιοκάκη όταν καταναλώσουν γλουτένη, εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, ελλιπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών και απώλεια σωματικού βάρους. Τα συμπτώματα της νόσου μειώνονται όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.

Επιπλέον υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, εμφανίζουν όμως μια ευαισθησία με κάποια ελαφρά συμπτώματα όταν καταναλώνουν γλουτένη (NCGS) και γι αυτό συστήνεται να μην περιλαμβάνουν τη γλουτένη στη διατροφή τους. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητο να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. 

04. Ποιά είδη τροφίμων είναι φυσικά χωρίς γλουτένη?

Αν και η γλουτένη βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα και ποτά, υπάρχουν πολλές επιλογές για τους ανθρώπους που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη. Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα απλά κρέατα, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τα καρύδια, τους σπόρους και τα όσπρια είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν επίσης και ορισμένες επιλογές σπόρων χωρίς γλουτένη, όπως το φαγόπυρο, το κεχρί, το quinoa και όλα τα είδη ρυζιού. Ωστόσο, λόγω της πιθανής διασταύρωσης με σπόρους που περιέχουν γλουτένη, είναι σημαντικό για όσους πρέπει να αποφύγουν τη γλουτένη να ψάξουν για σπόρους, αλεύρια και άμυλα που φέρουν την ένδειξη "χωρίς γλουτένη". 

05

Παχαίνει η γλουτένη?

 Μερικοί άνθρωποι, αποκλείουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν πιο εύκολα βάρος ή θα φύγει το πρήξιμο που νιώθουν στην κοιλιά. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, σε φυσιολογικές συνθήκες και καταστάσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφαιρέσουμε τη γλουτένη από τη διατροφή μας. Και σίγουρα δεν είναι αυτή που μας παχαίνει.  

06

Να την αποφεύγω?

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ανεπαρκείς σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη, ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φώσφορο και ψευδάργυρο. Μερικά προϊόντα χωρίς γλουτένη παράγονται με αλεύρι λευκού ρυζιού και άμυλα που συχνά δεν εμπλουτίζονται διατροφικά και συνήθως περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά για να είναι εξίσου γευστικά.

Συντάκτης

Θέκλα Γκιώνη
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
Founder My NutriPlan

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December