CANNABIS & NUTRITION

visibility1418 Views comment0 comments list In: Healthy Nutrition

ΚΑΝΝΑΒΗ &
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

🍀Οι σπόροι της κάνναβης είναι ένα παρεξηγημένο Superfood, με μεγάλη διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία μας.

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία:

🍀Η κάνναβη είναι ένα παρεξηγημένο φυτό, που είχε μεγάλη σημασία για την ανθρώπινη επιβίωση από τους Αρχαίους χρόνους. τις αρχές του 20 ου αιώνα απαγορεύτηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης της ως ναρκωτικό, χωρίς να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών και η καλλιέργεια του σχεδόν εξαφανίστηκε. 

🍀Το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους σπόρους κάνναβης στο φαγητό μας, μπορεί να μπερδέψει τους περισσότερους ανθρώπους. όμως, τα διάφορα μέρη του φυτού της κάνναβης έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες από πολλούς λαούς του κόσμου για διάφορες χρήσεις.

🍀Η διατροφο-φαρμακευτική κάνναβη προέρχεται  από το Cannabis Sativa L. Nαι, στην ίδια οικογένεια όπου ανήκει και η Μαριχουάνα και το χασίς. δεν περιέχουν όμως όλες οι ποικιλίες κάνναβης ψυχοτρόπες ουσίες. Η βιομηχανική και κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέονται με την ινδική κάνναβη, τη μαριχουάνα και το χασίς. Οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πλέον βιομηχανικά μηδενίζουν την περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος ακίνδυνα να εκμεταλλευτεί αυτό το υπερφυτό προς όφελός του.  Η χρήση της τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί αλλά βρίσκεται γύρω μας σε περισσότερες μορφές από ότι πιστεύουμε.

🍀Το καναβούρι που τρώνε τα καναρίνια μας είναι σπόροι κάνναβης. Τα πάνινα παπούτσια και πολλά ρούχα μας είναι φτιαγμένα από το ανθεκτικό φυτό. Όλα τα σημαντικά έγγραφα της ιστορίας αλλά και τα έργα των μεγάλων ζωγράφων έχουν γίνει σε χαρτί ή καμβά κάνναβης (εξού και η λέξη καμβάς). Στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 80 υπήρχαν κανναβουργείa στην Έδεσσα, στην Κέρκυρα και αλλού.

🍀Επεξεργάζονταν την κλωστική κάνναβη και έκαναν σχοινιά, καραβόπανα, τσουβάλια κ.ά.  

🍀Το διαθέσιμα διατροφικά προϊόντα κάνναβης είναι οι σπόροι, η πρωτεΐνη και το λάδι της. 

🍀Οι σπόροι της κάνναβης είναι ένα παρεξηγημένο Superfood. Πρόκειται για σπόρους με μεγάλη διατροφική αξία και ωφέλη για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Οι σπόροι της ήμερης κάνναβης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Βελτιώνει τους βρόγχους και διευκολύνει την απόχρεμψη. Η κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από αδύναμο ανοσοποιητικό, αλλά και να ενισχύσει οργανισμούς που εμφανίζουν διατροφικές ελλείψεις. Περιέχουν τη σωστή αναλογία ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, των σημαντικών οξέων για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η συχνή κατανάλωση τους μειώνει την ποσότητα τριγλυκεριδίων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τον πόνο, τις φλεγμονές από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη παθήσεων όπως η ανοσία και η νόσος Αλτσχάιμερ. Οι αναποφλοίωτοι σπόροι κάνναβης έχουν γεύση άψητου φυστικιού, μπορούν να φαγωθούν ωμοί( είναι τραγανοί). Μπορούν να αλεστούν σε σκόνη, να παράγουν γευστικά φύτρα ή να παρασκευαστεί θρεπτικό γάλα κάνναβης. Σε σχέση με τους αποφλοιωμένους,  υπερέχουν σε ποσοστό φυτικών ινών.

🍀Ειδικά συνιστώνται για αθλητές, χορτοφάγος, έγκυες γυναίκες, παιδιά και ανθρώπους που ασκούν μεγάλη σωματική δραστηριότητα( δεν περιέχουν THC,  την ενεργό κύρια ουσία που ευθύνεται για την ψυχοτρόπο δράση της μαριχουάνας)

🍀Πρωτεΐνη κάνναβης

🍀Η πρωτεΐνη κάνναβης σε σκόνη είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που περιέχει κατά μέσο όρο 50 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ανά 100 gr μερίδας, καθώς και όλα τα 21 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ απαραίτητων αμινοξέων, τα οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να αποκτηθούν μέσω της διατροφής. Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες αλβουμίνη και εδεστίνη που απορροφώνται εύκολα από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, απελευθερώνοντας ταχέως τα αμινοξέα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη των μυών και την καθημερινή επισκευή  των ιστών. Σε αντίθεση με άλλες φυτικές πήγες πρωτεΐνης, όπως το σιτάρι και η σόγια, η κάνναβη δεν έχει συσχετιστεί με οποιεσδήποτε αλλεργίες ή δυσανεξίες.

🍀Περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες στο ίδιο επίπεδο με τα αυγά και το γάλα με βάση το προφίλ αμινοξέων τους, άλλα επιπλέον περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα ω3 και ω6 σε βέλτιστη αναλογία 1:3 για χρήση στο ανθρώπινο σώμα. 

🍀Η πρωτεΐνη κάνναβης συμβάλλει στην επισκευή των μυών και στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και στις φλεγμονές, συνίσταται ιδιαίτερα για τους αθλητές που υποβάλλονται σε έντονη σωματική άσκηση. Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι επίσης αναγκαία για τις καθημερινές κυτταρικές λειτουργίες, και στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και καρδιάς. Η πρακτική ενσωμάτωση της πρωτεΐνης κάνναβης στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς και των νεφρών από τη νόσο.

🍀Η πρωτεΐνη κάνναβης είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που καθαρίζουν το παχύ έντερο και βοηθούν την πέψη.  Πάνω από το 90% της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες της κάνναβης είναι φυτικές ίνες, έτσι δεν προκαλεί ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα και η τακτική πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

🍀ΛΑΔΙ ΚΑΝΝΑΒΗΣ (hemp seed oil)

🍀Το λάδι της κάνναβης είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν, περιέχοντας αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, καροτένιο, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια και πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο. είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και περιέχει και τα 20 γνωστά αμινοξέα. τέλος, περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, D και Ε. Το έντονο πράσινο χρώμα του ελαίου οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση χλωροφύλλης που υπάρχει στους σπόρους.  Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του λαδιού αυτού είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, περισσότερο από κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, καθίστε καθιστώντας το  ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής.  τα Ω-λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία, είναι υπεύθυνα για τη λάμψη στο δέρμα, στα μαλλιά και τα μάτια και βασικά για την πνευματική διαύγεια. Επίσης, λιπαίνουν και καθαρίζουν τις αρτηρίες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα Ω-λιπαρά οξέα δεν μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό και λαμβάνονται αποκλειστικά με τη διατροφή.

🍀Τελευταία γίνονται μελέτες για τη θεραπευτική τους δράση ενάντια στον καρκίνο.Το λάδι χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς σε περιπτώσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, κακή ενεργητικότητά κ.ά.   Επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, κακή κυκλοφορία και καρδιαγγειακές νόσους, λίθους χοληδόχου κύστης, νόσο του Crohn, ορμονικές διαταραχές, εμμηνόπαυση και πληθώρα άλλων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. τελευταίες μελέτες στον Καναδά, έδειξαν πως προστατεύει από τη UV ακτινοβολία.

Διάλεξε

τα αγαπημένα σου

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December