ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

visibility593 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ

💚🌿Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον γύρω από τις διατροφές που στηρίζονται κυρίως σε φυτικές τροφές (plant-based diets) και υπάρχει παγκοσμίως μία μεγάλη αύξηση των ατόμων που ακολουθούν κάποιου είδους φυτοφαγική διατροφή (vegan, vegetarian, flexitarian κτλ).

💚🌿Αυτή η στροφή σε πιο plant-based διατροφές έχει ενισχυθεί από ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με την υγεία, το περιβάλλον αλλά την μεταχείριση των ζώων.

💚🌿Για παράδειγμα, πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει θετική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και του αυξημένου κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

💚🌿Ενώ επίσης, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος σχετίζεται με μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου απ’ ότι η παραγωγή άλλων τροφών.

💚🌿Λόγω του ότι οι φυτοφαγικές διατροφές βασίζονται σε υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών κτλ, παρέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, επεξεργασμένης ζάχαρης και νατρίου.

💚🌿Έτσι, σχετίζονται συνήθως με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικού και μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας.

💚🌿Ωστόσο, οι φυτοφαγικές διατροφές αν δεν εφαρμοστούν σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη πρωτεΐνης και κάποιων βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη B12, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος και τα ω-3 λιπαρά.

💚🌿Μερικές άριστες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι:

🌿Τόφου (13 γρ. Πρωτεΐνης/100 γρ. προϊόντος)

🌿Σπόροι κάνναβης (9.5 γρ. Πρωτεΐνης/28 γρ. προϊόντος)

🌿Όσπρια (15-17 γρ. Πρωτεΐνης/1 φλ. προϊόντος)

🌿Γάλα σόγιας (8 γρ. Πρωτεΐνης/1 φλ. προϊόντος)

🌿Σπιρουλίνα (8 γρ. Πρωτεΐνης/2 κ.σ. προϊόντος)

🌿Διατροφική Μαγιά (5 γρ. Πρωτεΐνης/2 κ.σ. προϊόντος)

🌿Κινόα (8 γρ. Πρωτεΐνης/1 φλ. προϊόντος)

🌿Ξηροί καρποί (4-6 γρ. Πρωτεΐνης/28 γρ. προϊόντος)

🌿Αρακάς (8,5 γρ. Πρωτεΐνης/1 φλ. προϊόντος)

Διάλεξε

τα αγαπημένα σου

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December