ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

visibility540 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνήθως συνδέουμε τη διαδικασία απώλειας και διατήρησης βάρους μόνο με την άσκηση και τη διατροφή.

Ξεχνάμε όμως έτσι κάτι πολύ σημαντικό, την ποιότητα ύπνου!

🔸Επιδημιολογικές μελέτες συνδέουν τη μειωμένη χρονική διάρκεια ύπνου με αύξηση του σωματικού βάρους, αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και εμφάνιση Διαβήτη Τύπου ΙΙ.

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

🔸Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη για φαγητό την λεπτίνη και την γκρελίνη.

▪️Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που μειώνει/καταστέλλει την όρεξη όταν αυξάνεται η έκκριση της, ενώ η γκρελίνη είναι αυτή που αυξάνει την όρεξη όταν είναι σε υψηλά επίπεδα. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τη φυσιολογική ορμονική λειτουργία μειώνοντας τη λεπτίνη και αυξάνοντας τη γκρελίνη.

🔸 Η μειωμένη χρονική διάρκεια ύπνου σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη τροφής & θερμίδων. Έχει παρατηρηθεί αυξημένη κατανάλωση κατά 300-550 kcal ημερησίως.

🔸Παράλληλα, παρατηρείται και συσχέτιση με υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών, χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και χαμηλή ποιότητα διατροφής, ακατάστατα γεύματα και κατανάλωση ενεργειακά πυκνών σνακ το βράδυ.

🔸Αντιθέτως, η αύξηση του ύπνου σε άτομα που κοιμούνται λίγες ώρες φαίνεται να οδηγεί σε μείωση πρόσληψης ελευθέρων σακχάρων, λίπους & υδατανθράκων!

🏃🏽‍♀️Πώς μας επηρεάζει ο ύπνος στη φυσική μας δραστηριότητα;

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή μας σε σχέση με έναν επαρκή-ποιοτικό ύπνο, ο οποίος μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη αθλητική απόδοση και να έχουμε καλύτερη σωματική κατάσταση.

🐟Τροφές που βοηθούν στον ύπνο🥑:

Πλούσιες σε Ω3: λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, ιππόγλωσσα, σαρδέλες), Αβοκάντο, ελαιόλαδο, λιναρόσπορος, καρύδια.

• Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών

Γαλακτοκομικά προϊόντα που διευκολύνουν την συγκέντρωση τρυπτοφάνης

Όσπρια

_______________________________

▪️ NUTRITIP💡: 

Μετά το γεύμα σας μπορείτε να πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα. Ηρεμιστικά φυτά όπως η λουΐζα, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και το τίλιο βοηθούν να ηρεμήσουμε και να έχουμε ένα ποιοτικό ύπνο.

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December