ΣΠΟΡΟΙ ΤΣΙΑ

visibility547 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

ΣΠΟΡΟΙ CHIA

🧐Οι σπόροι chia είναι μικροί εδώδιμοι σπόροι που προέρχονται από το Salvia hispanica, ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας.

🥳Παρ’ όλο το μικρό μέγεθός τους, οι σπόροι chia παρέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και δίκαια έχουν κατακτήσει τον τίτλο της υπερτροφής τα τελευταία χρόνια.

🥳Διαθέτουν πολλαπλά οφέλη, γι’ αυτό και αποτελούν άριστη προσθήκη στο διαιτολόγιό μας.

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

1️⃣Είναι εντυπωσιακά θρεπτικοί! 

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα και πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών, όπως Κάλιο, Σίδηρος, Μαγνήσιο, Φώσφορος, Ψευδάργυρος, Βιταμίνη Β1 & Β3.

2️⃣Αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. 

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από την γήρανση, από τις φλεγμονές, αλλά και από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

3️⃣Οφελούν στην υγιέστερη διαχείριση του βάρους σας.

Μια μερίδα σπόρων chia (28γρ) έχει το 39% της Σ.Η.Π. σε φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στους σπόρους απορροφούν νερό, με αποτέλεσμα να διαστέλλονται στο στομάχι σας και να αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού όταν τους τρώτε. Επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι παρά το ότι τρώτε λιγότερο, οι σπόροι chia μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητά των σπόρων chia σε πρωτεΐνη φαίνεται να ευνοεί την καλύτερη διαχείριση του βάρους σας, καθώς τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη έχουν σχετικά αργό ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή η πέψη τους γίνεται σχετικά αργά, με αποτέλεσμα να «μένουν» για περισσότερη ώρα στο στομάχι σας.

4️⃣Μπορούν να ωφελήσουν στην καρδιακή υγεία.

 Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ω-3 λιπαρά οξέα, οι σπόροι chia φαίνεται να μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, περιέχουν το αντιοξειδωτικό κερσετίνη, το οποίο συμβάλλει στην βελτίωση της καρδιακής υγείας.

5️⃣Ωφελούν στην καλύτερη υγεία των οστών. 

Οι σπόροι chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος & το μαγνήσιο.

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December