ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

visibility429 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

🔸Τι είναι το οξειδωτικό στρες?

🔸Πως δημιουργείται?

🔸Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες?

🔸Πως μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε?

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

🔸Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα, τα οποία δουλεύουν συνέχεια για να παράγει έργο ο άνθρωπος. Ωστόσο, πολλές στιγμές στην εργασία τους τυχαίνει να παράγουν ρύπους – αυτές είναι οι ελεύθερες ρίζες.

🔸Έτσι λοιπόν όπως όταν δουλεύουμε και γράφουμε σε ένα χαρτί μία εργασία, μπορεί να βγει πολύ καλή και να την κρατήσουμε, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σε πολλά σημεία μη ικανοποιητική και να πεταχτεί στον κάδο ή να την επεξεργαστούμε ξανά. Αυτόν τον τρόπο μιμούνται οι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί. Γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν ουσιαστικά τις ελεύθερες ρίζες (στο παράδειγμα οι ελεύθερες ρίζες είναι η μη ικανοποιητική εργασία και οι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί είναι ο κάδος και η επανεπεξεργασία).

🔸Οξειδωτικό στρες ονομάζουμε την ανισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών μηχανισμών. Όταν ενδεχομένως υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων από όσο πρέπει (ελεύθερες ρίζες) και οι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί δεν είναι αρκετοί ή δεν είναι αρκετά λειτουργικοί για να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες.

🔸Η συχνότητα του οξειδωτικού στρες αυξάνεται, καθώς αποδυναμώνονται οι αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί, μέσω των κακών διατροφικών συνηθειών, της καθιστικής ζωής, της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και του στρες.

🔸Το οξειδωτικό στρες είναι αρκετά απειλητικό για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ο εγκέφαλος καταλαβαίνει μια απειλητική για τον οργανισμό κατάσταση και ετοιμάζεται. Το βιώνει σαν μια πραγματική απειλή που πρέπει να την εξουδετερώσει. Έτσι λοιπόν ενεργοποιούνται οι φλεγμονώδεις μηχανισμοί. Παράγονται οι προ-φλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν φλεγμονή, χρόνιες ασθένειες, ακόμη και φθορά στο DNA, εκδηλώμενο αργότερα ως αυτοάνοσο νόσημα.

Πως μπορείτε να το αποφύγετε;

1. Εντάξτε στην διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά:

μύρτιλλα, μαύρη σοκολάτα, φράουλες, κόκκινο λάχανο, σμέουρα, κόκκινα ή μωβ σταφύλια, σπανάκι, πορτοκαλί λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, κολοκύθα

2. Περιορίστε τα συσκευασμένα προϊόντα, την ζάχαρη, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

3. Αποφύγετε την άσκοπη έκθεση σε χημικά.

4. Προμηθευτείτε προϊόντα και σνακ από το @wellthy.gr

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December