ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ?

visibility808 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ?

❓🍝Μια ερώτηση που ως Διαιτολόγοι δεχόμαστε πάρα πολύ συχνά είναι αν παχαίνουν τα μακαρόνια!

❓🍝Πάμε να τα πάρουμε όλα από την αρχή και από το πιο βασικό!❓🍝

Πώς θα κάνουμε τα ζυμαρικά μια θρεπτική και χορταστική επιλογή για γεύμα?

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

🤓Ένα πλήρες γεύμα αποτελείται από πηγή υδατανθράκων, πηγή πρωτεΐνης και λαχανικά, και φυσικά από καλά λιπαρά (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο). Τα ζυμαρικά μπαίνουν στη θέση των υδατανθράκων του γεύματός μας.

😉Ξεκινάμε με το να επιλέξουμε τα κατάλληλα ζυμαρικά. Επιλέγουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης, ή ζυμαρικά από όσπρια, τα οποία έχουν και περισσότερες πρωτεΐνες.

😉Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, άρα και πιο χορταστικά σε σχέση με τα ζυμαρικά που δεν είναι ολικής άλεσης, ενώ είναι και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως Χαλκό, Μαγνήσιο, και Φώσφορο, όπως και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

😉Ειδικά η επιλογή των ζυμαρικών από όσπρια είναι ακόμη πιο χορταστική, χάρη στην πρωτεΐνη των οσπρίων (πέρα από τις υψηλότερες φυτικές ίνες).

🍝Η σάλτσα που επιλέγουμε παίζει ρόλο στην θρεπτικότητα του πιάτου.

🍝Πολλές σάλτσες είναι πλούσιες σε λιπαρά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αρκετά το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου, χωρίς να αυξάνεται ο όγκος και η θρέψη.

🍝Μπορούμε να συνδυάσουμε τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα λαχανικών ή/και μανιταριών.

🍝Μάλιστα, προσθέτοντας σάλτσα με αρκετά λαχανικά, άρα και φυτικές ίνες διευκολύνουμε τον κορεσμό.

🟢1. Τα ζυμαρικά δεν χρειάζεται να τσιγαριστούν για να είναι γευστικά. Συνήθως, σχετικά μεγάλη

ποσότητα λαδιού ή βουτύρου προστίθενται στα ζυμαρικά μετά το βράσιμο, με αποτέλεσμα να

αυξάνεται αρκετά το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου. Εφόσον στα ζυμαρικά θα προστεθεί κάποια σάλτσα ή/και πηγή πρωτεΐνης (πχ. γαρίδες, κοτόπουλο, κρέας, τυρί), δεν χρειάζεται να προστεθεί έξτρα ελαιόλαδο ή βούτυρο για γεύση. Επίσης, και στην σάλτσα μπορεί να προστεθεί ωμό ελαιόλαδο, αντί να μαγειρευτεί μαζί με τη σάλτσα.

🟢2. Τα ζυμαρικά στη σαλάτα. Πέρα από τις κλασικές συνταγές, τα ζυμαρικά μπορούν να συνοδεύσουν τη σαλάτα, είτε ως πλήρες γεύμα είτε ως συνοδευτικό. Μπορεί να προστεθεί και πηγή πρωτεΐνης να μπει τυρί, αυγό, γαρίδες ή κοτόπουλο για να ολοκληρωθεί το πλήρες γεύμα!

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December