ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

visibility554 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

❓Τι να κοιτάω σε ένα προιόν?

❓Τι λέει το εξώφυλλο στη συσκευασία?

❓Τα συστατικά?

❓Τη διατροφική ετικέτα?

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

😉Πολύ συχνά, για λόγους marketing, στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών των προϊόντων παρουσιάζονται ορισμένα στοιχεία του προϊόντος με σκοπό να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να τα αγοράσει.

😎Πολλά σνακς λανσάρονται από μπροστά ως ‘’υγιεινά’’ π.χ. χωρίς ζάχαρη, χωρίς λιπαρά, χωρίς τρανς λιπαρά, αλλά στην πραγματικότητα αν κοιτάξουμε την διατροφική ετικέτα και τα συστατικά, θα καταλάβουμε ότι δεν είναι ακριβώς η αλήθεια (π.χ. δεν περιέχει ζάχαρη αλλά έχει σιρόπι γλυκόζης).

🤓Σε ορισμένες συσκευασίες τροφίμων, αναφέρεται μπροστά κάποιο συστατικό του τροφίμου ως κυρίαρχο αλλά πίσω στα συστατικά βλέπουμε ότι η περιεκτικότητα του είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλα συστατικά.

🤯Για παράδειγμα, παξιμαδάκια που αναφέρουν μπροστά ότι είναι με ελαιόλαδο, ενώ στα συστατικά αναφέρει ότι το ελαιόλαδο είναι στο 3% και το ηλιέλαιο στο 20%.

😳Επίσης υπάρχουν πολλά αλμυρά σνακ (π.χ. πατατάκια από ρεβύθι ή φακή) που αν διαβάσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι η βάση τους είναι η πατάτα και το όσπριο είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό.

⚠️Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ανατρέχουμε πάντα στα συστατικά ενός τροφίμου, αλλά και στη διατροφική του ετικέτα πριν το αγοράσουμε και το καταναλώσουμε.

‼️Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σειρά που αναφέρονται τα συστατικά στην συσκευασία ενός προϊόντος, δείχνει και την ποσότητα τους μέσα σε αυτό, δηλαδή αναγράφονται με φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας με το πρώτο να είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό και το τελευταίο σε μικρότερο.

⚠️Τέλος αξίζει να θυμόμαστε ότι καλό είναι να αποφεύγουμε προιόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, κραμβέλαιο και ζάχαρη και να προτιμάμε εκείνα που έχουν ως βάση το ελαιόλαδο και φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια, σάκχαρα φρούτων).

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December