ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

visibility556 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

🔸Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που έχουν την ιδιότητα να ελέγχουν ή να εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες.

🔸Με την παραπάνω ιδιότητα τα αντιοξειδωτικά ασκούν τις προστατευτικές τους δράσεις στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων προστατεύοντας τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση.

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

🔸Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στον οργανισμό υπό φυσιολογικές συνθήκες, μέσω των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας καθώς εμπλέκονται σε διεργασίες όπως η καταστροφή παθογόνων βακτηρίων, την κυτταρική σηματοδότηση, την έκφραση των γονιδίων και την μεταφορά ιόντων.

🔸Η αύξηση της παραγωγής των ελευθέρων ριζών έχει ως αποτέλεσμα επιβλαβείς επιπτώσεις για τον οργανισμό μας. Τα δραστικά αυτά μόρια έχουν την ικανότητα να βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου (οξειδωτικές βλάβες) συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, το RNA και το DNA και έτσι να καταστρέφουν τα κύτταρα.Η διατήρηση της ισορροπίας λοιπόν μεταξύ της παραγωγής των ελευθέρων ριζών και της εξουδετέρωσης τους μέσω των αντιοξειδωτικών μηχανισμών, είναι υψίστης σημασίας για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.

🔸Όταν η παραγωγή των ελευθέρων ριζών είναι πολύ αυξημένη και χαθεί η ισορροπία παραγωγής, τότε παρατηρείται το οξειδωτικό στρες.

Τα περισσότερα φυσικά αντιοξειδωτικά απαντώνται σε:

🔸Φρούτα όπως φράουλες, διαφορετικά είδη μούρων, μαύρες σταφίδες, ρόδι, ροδάκινα, κεράσια, πορτοκάλι, μήλα, κράμπερι, λεμόνι

🔸Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα, καρότα, κρεμμύδι, λάχανο

Αλλά και άλλα τρόφιμα όπως:

🔸Ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί

🔸Ολικής άλεσης προϊόντα

🔸Βότανα και μπαχαρικά π.χ. ρίγανη, θυμάρι, δίκταμο, μαντζουράνα, λεβάντα, δεντρολίβανο, τζίντζερ, κουρκουμάς, μαύρο πιπέρι

🔸Ροφήματα π.χ. τσάι, καφές, κακάο, μπίρα, κρασί

Η υπερπρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή σε τοξικότητα λόγω της προοξειδωτικής δραστηριότητας.

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December