ΕΙΝΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ Η VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ?

visibility1079 Views comment0 comments list In: Υγιεινή Διατροφή

Είναι θρεπτική η VEGAN Διατροφή?

Τι χρειάζεται να προσέχεις αν ακολουθείς vegan διατροφή, στην οποία αποκλείεται η κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος, ακόμη και το μέλι? 

🤓Ένας άνθρωπος που ακολουθεί vegan διατροφή μπορεί να εμφανίσει κάποιες διατροφικές ελλείψεις σε μακροθρεπτικά στοιχεία αλλά και σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
😉Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η καθοδήγηση από έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να αποφευχθούν αυτές οι ανεπάρκειες.

➡️Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

1️⃣ Πρωτεΐνη:

✔️Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης χαρακτηρίζονται ως πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας (όσπρια, λαχανικά, δημητριακά) διότι δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχουν οι ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, αυγά, πουλερικά, ψάρι).

✔️Για να προσληφθούν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, συνδύασε τα όσπρια με δημητριακά (π.χ. φακόρυζο, φασολάδα με ψωμί, ρεβύθια φούρνου με κριθαράκι) και τους ξηρούς καρπούς με δημητριακά (π.χ. φρυγανιές με φυστικοβούτυρο, ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι).

✔️Υπάρχουν και μπάρες δημητριακών και πολλά άλλα τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτική πρωτεΐνη που μπορείτε να εντάξετε ως σνακ.

✔️Φυσικά κυκλοφορούν και πρωτεΐνες vegan σε σκόνη που μπορούν να εμπλουτίσουν σε πρωτεΐνη πολλά γεύματα.

2️⃣ Ω-3 λιπαρά οξέα:

✔️Καλές πηγές είναι ο αλεσμένος λιναρόσπορος, οι σπόροι Chia, το αβοκάντο, σογιέλαιο, ελαιόλαδο, αλλά και οι ξηροί καρποί.

3️⃣ Βιταμίνη Β12:

✔️Πολλοί άνθρωποι τη λαμβάνουν από ζωικές πηγές, όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

.

✔️Οι πηγές για τους vegans είναι περιορισμένες και μπορεί να χρειαστεί η λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμίνης Β12 πέραν της διατροφής.

.

✔️Στο εμπόριο πλέον υπάρχουν επιλογές όπως τα ενισχυμένα δημητριακά πρωινού, το εμπλουτισμένο ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη και η διατροφική μαγιά. 

4️⃣ Σίδηρος:

✔️Πηγές μη ζωικού σιδήρου αποτελούν: τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (κάσιους, καρύδια, φυστίκια), τα αλείμματα ξηρών καρπών, τα εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, η σόγια και τα παράγωγά της και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

.

✔️Σημαντικό είναι να καταναλώνονται μαζί με αυτά και κάποια πηγή βιταμίνης C (π.χ. εσπεριδοειδή, κόκκινη πιπεριά) για να επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

5️⃣ Ασβέστιο:

✔️Καλές φυτικές πηγές είναι: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, σουσάμι, ταχίνι, ενισχυμένα φυτικά ροφήματα και γιαούρτια, τόφου και αποξηραμένα σύκα.

Join the Wellthy Club

Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λάβεις e-book με τις

TOP 10 διατροφικές συμβουλές

& να ενημερώνεσαι για καινούργια άρθρα και εκπτώσεις.

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December