ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΕΣ
Η αύξηση του βάρους σε μια κανονική εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής διαδικασίας που σκοπό έχει να υποστηρίξει την αύξηση του εμβρύου και της μητέρας.
Μια φυσιολογική αύξηση βάρους για τις περισσότερες υγιής γυναίκες είναι 11 - 15 kg με βάση όμως τις σύγχρονες συστάσεις η προτεινόμενη αύξηση βάρους καθορίζεται ανάλογα με το βάρος, την ηλικία και το ύψος της εγκύου.
Υποθερμιδικά διαιτολόγια δεν ενδείκνυνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς είναι πιθανόν να επηρεάσουν την αύξηση του εμβρύου και το βάρος γέννησης.
Προτεινόμενη πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
Κατηγορία βάρους | Συνολική πρόσληψη βάρους (kg) |
---|---|
Ελλειποβαρής (ΔΜΣ < 19,8) |
12,5 - 18 |
Φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 19,8 – 24,9) |
11,5 - 16 |
Υπέρβαρη
(ΔΜΣ 24,9 - 29) |
7 – 11,5 |
Παχύσαρκη
(ΔΜΣ>29) |
Το λιγότερο 6 |
Διατροφικές συμβουλές
-
Κατανάλωση εβδομαδιαία κόκκινου κρέατος όπως μοσχάρι ή κιμά (1 φορά την εβδομάδα), λευκού κρέατος όπως κοτόπουλο, θαλασσινά, ψάρι, όσπρια αλλά και υγιεινού λίπους όπως ξηροί καρποί
-
Κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά
-
Πρόσληψη βάρους σύμφωνα με την προτεινόμενη
-
Αύξηση κατανάλωσης τροφίμων ολικής άλεσης, πράσινων, κόκκινων και κίτρινων φρούτων και λαχανικών
-
Καλή ενυδάτωση με κατά μέσο όρο 8 – 10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, ροφήματα κλπ) και θα πρέπει να αυξάνεται όταν υπάρχει φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό πρόγραμμα της εγκύου
-
Οι γυναίκες που είναι εγκυμονούσες ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν εγκυμοσύνη δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου οινοπνευματώδη ποτά. Το αλκοόλ σχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες νοητική υστέρηση και διαταραχές στην ανάπτυξη του εμβρύου.
-
Η καφείνη μπορεί να περάσει αμέσως τον πλακούντα και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή του εμβρύου. Μία συνετή οδηγία είναι η αποφυγή κατνάλωσης καφείνης σε ποσότητες μεγαλύτερες των 200mg/ ημέρα δηλαδή περίπου 1 -2φλιτζάνια ημερησίως
-
Διακοπή του καπνίσματος διότι μειώνεται η αιματική ροή του πλακούντα αλλά και η παροχή οξυγόνου
-
Αποφυγή κατανάλωσης καπνιστών ή ωμών ψαριών, άψητων ή λιγότερο ψημένων κρεάτων, μη παστεριωμένου γάλακτος, όχι καλά πλυμένων λαχανικών και φρούτων που καταναλώνονται με φλούδα, μεγάλων ψαριών πχ ξιφίας λόγω βαρέων μετάλλων που δρουν ως νευροροξίνες προκαλώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και πιο αραιή κατανάλωση ωμών τυριών
-
Προτείνεται επίσης ήπιας μορφής άσκηση όπως περπάτημα, κολύμβηση, τρέξιμο, αεροβική γυμναστική , στατικό ποδήλατο.
-
Φρούτα και λαχανικά: Αποφύγετε την κατανάλωση σε έτοιμες σαλάτες ή φρουτοσαλάτες και γενικότερα την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων που δεν ξέρετε αν εχουν πληθεί καλά καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Φροντίστε να καταναλώνετε πολύ καλά πλυμμένα φρούτα και λαχανικά, επίσης καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής καθώς έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
-
Γάλα και γαλακτοκομικά: Καλό θα ήταν να αποφεύγονται μη ζυμωμένα τυριά όπως το brie και το Roquefort καθώς και το μη παστεριωμένο γάλα και τα προιόντα του καθώς τα τρόφιμα αυτά έχουν αυξημένα επίπεδα βακτηρίων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μόλυνση απο λυστέρια.
-
Κόκκινο και λευκό κρέας: Αποφύγετε κρέας και κοτόπουλο που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά ή που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά στο ψυγείο καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης απο σαλμονέλα.
-
Αυγά: Αποφύγετε τα ωμά αυγά και σάλτσες που τα περιέχουν όπως η μαγιονέζα καθώς και εδώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης απο σαλμονέλα.
-
Ψάρια και θαλασσινά: Συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ψαριών όπως ο ξιφίας, ο τόνος και τα καρχαριοειδή καθώς έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και διοξίνες οι οποίες προκαλούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του βρέφους. Ακόμη συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης ωμών ψαρίων όπως σούσι και οστρακοειδή (γυαλιστερές, μύδια κτλ) λόγω κινδύνου δηλητηρίασης και μόλυνσης απο λιστέρια.